Buitenlandse uitleners moeten, net als in Nederland gevestigde uitleners, zijn toegelaten om arbeidskrachten ter beschikking te mogen stellen. Ook moeten zij voldoen aan de eisen om toegelaten te worden. Dit betekent onder meer maar niet uitsluitend dat ook zij financiële zekerheid moet stellen. Tevens moeten ze zich periodiek te laten controleren of zij aan het normenkader voldoen. De eisen in het normenkader zijn voor buitenlandse ondernemingen gelijk aan de eisen die gelden voor in Nederland gevestigde uitleners. Daarnaast gelden voor buitenlandse ondernemingen enkele specifieke eisen, bijvoorbeeld:
- voor de identificatie van de ondernemingen
- in geval van A1-verklaringen
- voor het tijdig melden van buitenlandse arbeidskrachten die in Nederland ter beschikking worden gesteld krachtens de Wet arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in de Europese Unie (WagwEU)
VOG voor rechtspersonen
Waar wel een verschil in zit tussen in Nederland en in het buitenland gevestigde uitleners is de eis van een VOG voor rechtspersonen. Buitenlandse ondernemingen die uitlenen worden noodzakelijkerwijs uitgezonderd van de eis om een VOG voor rechtspersonen te overleggen. Een buitenlandse uitlener met een of meer Nederlandse bestuurders dient daarentegen wel voor de betreffende bestuurder(s) een VOG voor natuurlijke personen te overleggen. In dat geval worden deze bestuurders gescreend, maar niet de buitenlandse rechtspersoon.
Aan de slag of meer informatie?
Of wil je weten hoe jouw onderneming ervoor staat? Vraag dan een quickscan aan. Ben je een buitenlandse uitlener en wil je meer weten over de gevolgen van het toelatingsstelsel voor jouw onderneming? Neem dan contact op met VRF Advocaten. Wil je in aanloop naar het toelatingsstelsel als buitenlandse uitlener weten wat de mogelijkheden zijn om het keurmerk van de Stichting Normering Arbeid (SNA-keurmerk) te krijgen, neem dan contact op met Normec VRO.